Autonome oppdrag med ROV - Slik kan du ta i bruk mission planning i Blueye appen

fredag 13. september 2024 / Blueye kontoret

Med Mission Planning er Blueye ROV-ene nå i stand til å operere uten behov for manuell kontroll. Angi ganske enkelt instruksjoner i Blueye-appen før du sjøsetter ROV-en, trykk deretter på startknappen og la Blueye-en ta seg av resten. Denne funksjonen er et verdifullt verktøy i en lang rekke bruksområder, fra å utføre regelmessige inspeksjoner til å søke etter spesifikke mål på havbunnen. Denne artikkelen vil utforske ulike muligheter og bruksområder som kan ha fordeler av mission planning-fuksjonaliteten.

La din Blueye ROV kjøre autonomt ved å bruke Mission Planning

Mission Planning er en funksjon som gjør Blueye ROV-er i stand til å autonomt utføre undervannsoppgaver, altså oppdrag uten menneskelig inngripen. Autonome oppdrag reduserer potensiale for menneskelige feil betraktelig og er en smart metodikk i situasjoner der stor nøyaktighet er avgjørende.

For søke- og redningsoppdrag kan Mission Planning muliggjøre en systematisk inspeksjon av havbunnen, og dermed sikre at alle deler av søkeområdet dekkes. Dersom du har koordinater du ønsker å nå, kan du enkelt legge til interessepunkter i Mission Planner og instruere ROV-en til å kjøre autonomt til spesifikke steder.

Mission Planner gjør det enklere å undersøke avgrensede undervannsområder gjentatte ganger og er et praktisk verktøy i for eksempel havforskning. Du kan forhåndsplanlegge et oppdrag for å måle vannkvalitet på bestemte koordinater og dybder ved å kombinere den med Aqua TROLL 500, eller dokumentere endringer i et korallrev, for eksempel. Å instruere ROV-en med det samme settet med koordinater til flere oppdrag vil også styrke testresultatene dine over tid.

The Blueye X3 is systematically inspecting the kelp at the seabed.
Blueye ROV inspiserer tang på sjøbunnen. Foto: Blueye Robotics

Strømlinjeforme ROV-operasjonen din med en forhåndsplanlagt tidsplan

Bruk av Mission Planning øker dykkeoppdragets effektivitet. Rutinemessige inspeksjoner kan gjøres mer produktivt ved å redusere tidsbruken på manuell kontroll. Havneinspeksjoner, eller områder på havbunnen med flere faste steder av interesse, er oppdrag som kan dra nytte av å benytte en forhåndsplanlagt dykkerute.

Å nå spesifikke undervannsmål som skipsvrak eller undersjøiske kabler kan også gjøres mer effektivt ved å bruke Mission Planner. Når man vet interessepunktet (POI) og dybden til målet, klarer ROV-en å nå målet uten manuelle avbrudd.

Picture of an aircraft wreck from the secon world war.
Bilde av et flyvrak fra andre verdenskrig. Foto: Blueye Robotics

Utforsk mulighetene til Mission Planner

Mission Planner lar deg lage en liste over instruksjoner som ROV-en vil utføre automatisk. Med denne funksjonen kan ROV-en helt spesifikt:

  • Navigere til et veipunkt
  • Dykke ned til angitte dybder
  • Holde dens posisjon
  • Ta bilder på bestemte avstander eller tidsintervaller
  • Start og stopp opptak

For å lage en mission plan kan du ganske enkelt bruke Blueye-appen og legge til instruksjoner i menyen for navigasjon. Dette kan gjøres enten fra kontoret ditt i god tid før oppdraget eller direkte på båten rett før ROV-en settes ut i vannet. Planen lagres automatisk i Blueye-appen og kan eksporteres til din lokale enhet for videre deling eller fremtidige operasjoner.

Under ser du et eksempel på hvordan en mission plan kan se ut i Blueye-appen. Det er enkelt å legge til, slette, flytte og redigere instruksjonene.

Skjermbildet nedenfor viser et eksempel på en forhåndsplanlagt rute der ROV-en navigerer til forskjellige POI-er angitt i mission planen. Du kan også variere dybden på hvert punkt, ta bilder eller angi en høyde under hele dykket.

A screenshot of a pre-planned diving route in the Blueye app.
Et skjermbilde av en mission plan rute laget i Blueye appen. Foto: Blueye Robotics

Når du trykker på «start mission» i Navigasjon-fanen, kan du observere ROV-en navigere fra et POI til et annet i sanntid på kartet.

Observing the Blueye live on the map.
Blueye ROV live i kartet fra Blueye appen. Foto: Blueye Robotics

Det er også verdt å nevne at hvis ROV-en ikke får utført de forhåndsplanlagte instruksjonene på grunn av en hindring eller at kabelen blir for stram, vil den gå inn i feilsikker-modus. Skjer dette kan du enkelt justere planen eller trykke på Fortsett-knappen for å gjenta operasjonen.

Mission Planner er også tilgjengelig gjennom Blueye Observer-appen, slik at du kan bruke en annen enhet til å følge kartet samtidig som operatørenheten følger med på live-kameraet.

Mission planning for Blueye ROV-er

Mission planning kan benyttes med alle våre ROV-er: Blueye Pioneer, Blueye X1 og Blueye X3. For å fullt ut benytte mission planner krever det et eksternt posisjoneringssystem slik som WaterLinked DVL A50 eller SeaTrac USBL. Uten et posisjoneringssystem kan ROVen likevel gå til planlagte dybder for å ta bilder eller ta videoopptak.

Er du interessert i å teste mission planning?

Les vår support artikkel for å komme i gang.