Hvordan ROV-er og dykkere transformerer undervannsinspeksjoner for sikkerhet og effektivitet

mandag 7. oktober 2024 / The Blueye office

Fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) har vært tilgjenglige en stund og brukes i økende grad i ulike bransjer. Et vanlig spørsmål er om ROVer vil erstatte dykkere? Ved å kombinere styrkene til både dykkere og ROVer skapes det et gjensidig fordelaktig forhold. Målet med en ROV er ikke å erstatte en kommersiell dykker, men å utfylle dem.

I denne artikkelen utforsker vi hvordan ROVer og dykkere kan samarbeide, og hvordan en Blueye ROVer kan være et verdifullt verktøy i dette partnerskapet.

Dykkere spiller en avgjørende rolle innen ulike felt som havutforskning, infrastruktur, akvakultur, militære operasjoner og bergingsarbeid. De utfører ulike komplekse oppgaver som søk- og redningsaksjoner, dyphavsundersøkelser, inspeksjon etter undervannsminer og mer. Disse aktivitetene er farlige, og det vil være en fordel å ha et ekstra sett med øyne under operasjonen for å sikre at dykkernes liv er trygge.

Lav sikt er en utfordring for dykkere under vann

Dårlig sikt på en undersjøisk byggeplass

Sikt er en stor utfordring for dykkere i grumsete og mørkt vann. I slike situasjoner vil dykkere ikke være i stand til å vurdere omgivelsene sine. Dette kan føre til farlige situasjoner som innvikling, hypotermi og fysisk utmattelse for dykkerne. I slike tilfeller er det en tryggere metode å først inspisere med en ROV for å få oversikt over farene som er ukjente for dykkerne.

ROVer som bistår kommersielle dykkere

ROVer brukes vanligvis for å redusere behovet for at mennesker må dykke, spesielt i farlige eller upraktiske situasjoner. Det skader aldri å ha et ekstra sett med øyne i vannet for sikkerhet. Ved å bruke en ROV før et dykk kan intressenter se nøyaktig hva som må gjøres og hvor. Selv om det pågår en debatt om maskiner vil erstatte mennesker, er realiteten her at ROVer og dykkere kan samarbeide effektivt.

Photo by HVL Dykkerutdanningen
Studenter som utfører sveising under vann, tatt med Blueye Pro. Foto: Kjartan Lerøen, Høgskulen på Vestlandet

ROVer kan utføre farlige oppgaver som dypvannsinspeksjoner eller arbeid i forurenset vann, og dermed minimere risikoen for dykkere. Samtidig kan dykkere fokusere på mer komplekse og nyanserte oppgaver som krever menneskelige vurderinger og fingerferdigheter. Dette partnerskapet forbedrer ikke bare sikkerheten, men øker også den totale produktiviteten i undervannsoperasjoner.

Reduserer kostnader og nedetid

Inspeksjoner er en nødvendig aktivitet, men også tidkrevende og ressurskrevende. Spesielt i bransjer som er underlagt mange reguleringer, er byråkrati og papirarbeid aldri langt unna. Å kunne gjennomføre effektive og målrettede inspeksjoner er derfor en nøkkelfaktor for suksess.

Blueye X3 ROV inspiserer skipet med ekstra lys og kamera. Foto: Blueye Robotics

Tidligere trengte vi dykkere til skroginspeksjoner, som måtte organiseres i god tid på forhånd. Vi måtte gjøre mye papirarbeid og stenge alle thrusterne. Med Blueye ROV sparer vi tid og eliminerer all risiko og kostnader knyttet til dykkere.
- Archie Nicholson, Chief Engineer i TechnipFMC

Blueye-dronen kan settes i drift i løpet av minutter, noe som reduserer tiden brukt på selve gjennomføringen av operasjonen. I tillegg kan tiden reduseres ytterligere med riktig planlegging før den faktiske inspeksjonen. Ved å eliminere risikoen knyttet til menneskelige arbeidere unngår man også full nedstenging av systemet og maskineriet.

Praktisk bruk av Blueye ROVer i kommersiell dykking

I kommersiell dykking bistår ROVer på flere ulike måter, blant annet ved inspeksjon av offshore fortøyningssystemer for vindkraft. For eksempel brukte V2 Subsea sin Blueye Pro undervannsdrone for å hjelpe Oceanetics sitt dykkerteam med disse inspeksjonene. Dronekameraet ga verdifull opptak som supplerte dykkerens hjelm-kamera, og dermed sikret en grundig og effektiv inspeksjonsprosess.

Photo by HVL Dykkerutdanningen
Studentene blir overvåket av instruktørene ved hjelp av Blueye ROV. Foto: Kjartan Lerøen, Høgskulen på Vestlandet

I tillegg benytter Høgskulen på Vestlandet Blueye ROVer for å overvåke og observere dykkerstudentene sine. ROVene gir en helhetlig visuell oversikt, som gjør det mulig for instruktørene å føre tilsyn på en trygg måte ovenfra og gi tilbakemeldinger i sanntid. Dette forbedrer både læringsresultatene og sikkerheten under opplæringen.

Fordelene med en Blueye ROV

  • Forbedret sikkerhet: Blueye ROVer kan settes i drift i farlige eller vanskelig tilgjengelige områder, noe som reduserer risikoen for dykkere ved å håndtere farlige oppgaver og gi et ekstra sett med øyne under vann.

  • Forbedret sikt : Utstyrt med høyoppløselige kameraer gir Blueye ROVer klare bilder i grumsete vann, noe som hjelper dykkere med å bedre vurdere omgivelsene og unngå potensielle farer som innvikling.

  • Økt effektivitet: Blueye ROVer kan utføre rutinemessige inspeksjoner og undersøkelser raskt og nøyaktig, noe som gjør at dykkere kan fokusere på mer komplekse oppgaver som krever menneskelig ferdighet og vurdering.

  • Kostnadseffektive operasjoner: Ved å redusere behovet for omfattende dykkerinvolvering i farlige og repeterende oppgaver, bidrar Blueye ROVer til å senke driftskostnadene og minimere nedetid.

  • Effektiv rapportering: Etter et dykk kan du enkelt synkronisere dykkeloggene dine med mobilenheten din. Applikasjonen viser en liste over dykk, hver med essensiell informasjon. Du kan også legge til en tilpasset tittel, beskrivelse og detaljer om droneoperatøren. Det er enkelt å dele dykkeloggene done, med alternativer for å eksportere som PDF, Word-dokument eller CSV-filer. CSV_filen inneholder detaljerte telemetridata, mens PDF-filen gir en omfattende dykkerapport, og Word-filen er redigerbar.

Avslutningsvis vil ROVer ikke erstatte dykkere. Det er viktig å huske på dykkernes styrker, som menneskelig vurdering og fingerferdigheter i beslutningsprosesser.

Ta kontakt