Ekspedisjon i Sunnmøre for å undersøke forekomster av kaldtvannskoraller
Kaldtvannskoraller danner sårbare og viktige habitater, spesielt i de norske fjordene, hvor forståelsen av dem og deres lokasjon fortsatt er begrenset. Tidlig i oktober 2022 dro forskere fra Runde Forsking og Møreforsking på ekspedisjon i fjorden i Søre Sunnmøre for å kartlegge disse korallene. Vi tok kontakt med forsker Ørjan S. Vabø for å høre om deres bruk av Blueye ROV for å utforske og studere korallene.
Vabø er en marinbiolog utdannet ved Universitetet i Bergen og siden 2022 har han arbeidet ved Runde Forsking. Han spesialiserer seg på kartlegging av marine habitater og naturtyper, hvor han hovedsakelig fokuserer på sårbare økosystemer som korallrev og ålegrasenger. I tillegg omfatter arbeidet hans studier av samfunnene innenfor og rundt disse habitatene.
Vabø er involvert i flere ulike prosjekter ved Runde Forsking, blant annet hydrografiske, kjemiske og biologiske miljøvurderinger, og overvåkning. Runde Forsking overvåker også planktonblomstringer og utfører et bredt spekter av andre marine forskningsaktiviteter. Dette varierte og dynamiske arbeidet bidrar til en bedre forståelse og bevaring av marine miljøer.
Viktigheten av å kartlegge kaldtvannskoraller
Å forstå hvor kaldtvannskoraller og andre marine habitater befinner seg er avgjørende for effektiv havforvaltning. Disse økosystemene fremmer biodiversitet på grunn av deres komplekse tredimensjonale strukturer som gir ly til ulike arter, fanger opp næringsstoffer og skaper næringsrike oaser. Dermed er det avgjørende å kjenne til deres lokasjoner for å unngå å skade dem under fjordforvaltning. Dette er også et hovedfokus for Runde Forsking sitt arbeid.
Det er også viktig å forstå hvor sårbare disse økosystemene er mot menneskelige aktiviteter, spesielt med tanke på klimaendringer som kan redusere deres toleransegrenser. Korallene i de norske fjordene vokser omtrent to til ti millimeter i året, noe som gjør dem spesielt sårbare og skade på disse korallene kan ha langvarige effekter. For eksempel kan et fire meter høyt korallrev være tusenvis av år gammelt, og dets vitalitet avhenger av det øverste laget på korallen, som er den delen av revet som er "i live". Dersom dette laget blir skadet kan hele korallrevet dø.
Ved å kartlegge disse habitatene, med en Blueye ROV, kan Runde Forsking sikre korallrevenes beskyttelse og opprettholde den biodiversiteten de støtter.
Hva er så spesielt med kaldtvannskoraller?
De aller fleste er kjent med tropsike korallrev. Tropiske korallrev er avhengig av et symbiotisk forhold med alger, som kalles zooxanthellae, for å få næringsstoffer gjennom fotosyntesen. Korallene i Norge, derimot, finnes på dypere farvann og deler ikke denne symbiosen. For eksempel kan koraller i Trondheimsfjorden finnes på dybder fra omtrent 35 til 38 meter, men de trives generelt best på dybder på 130 meter eller mer. Disse kaldtvannskorallene man finner i Norge bruker tentaklene sine til å fange matpartikler som føres med havstrømmene og fra marint snøfall (organisk materiale fra overflatevannet).
Koraller er koloni-organismer (noen kan også være solitære) sammensatt av mange små polypper utstyrt med tentakler. Disse tentaklene fanger mat, på samme måte som en opp-ned-manet, ettersom koraller tilhører den samme rekken som maneter, kalt Cnidaria eller nesledyr.
Norge huser noen av verdens største kaldtvannskorallrev, hovedsakelig bestående av arten Demophyllum pertusum, tidligere kjent som Lophelia pertusa. Dette gir oss som samfunn et betydelig ansvar for å beskytte disse revene og sikre deres bevaring. Ved å forstå og respektere disse skjøre økosystemene er det mulig å unngå å skade dem og opprettholde det biologiske mangfoldet de støtter.
Vi har en stor forpliktelse til å ta vare på disse korallene og sørge for at vi ikke ødelegger dem." - Ørjan S. Vabø, Marinbiolog, Runde Forsking.
Blueye ROV bidrar til å finne koraller
For å lokalisere korallene har Runde Forsking og Møreforsking benyttet en Blueye ROV, med utgangspunkt i detaljerte grunnkart for å identifisere potensielle korallhabitat. Disse grunnkartene gir høyoppløselige bilder av havbunnen med en-meters oppløsning og detaljerte sedimentdata. Dette gjør det mulig for Runde Forsking å fokusere på lovende områder. De ser spesielt etter harde havbunnsområder og ønsker å ekskludere områder med myk havbunn. Og omvendt når de leter etter Sjøfjær, en annen type korall.
Med bruken av Blueye ROV har Runde Forsking utforsket dybder ned til 230 meter. De har gjennomført transekter fra havbunnen til overflaten for å lete etter koraller, i tillegg til at de også studerer andre viktige habitater og arter. Dette inkluderer svamper og andre unike organismer som finnes i de norske fjordene.
Runde Forsking har også, sammen med Møreforsking og lokale dykkere, forsket på områder rundt Smøla for å kartlegge områder med "cold-water cauliflower coral", lokalt kjent som blomkålkorall. Dykkere deltar ofte i offentlig forskning ved å dykke langs rygger for å finne disse korallene, som vanligvis befinner seg på rundt 30 meters dybde. Imidlertid er deres dykketid begrenset, noe som gjør Blueye ROVen uvurderlig for å kunne utvide søket og undersøke større områder over lengre tid.
Blueye ROVen har vist seg å være nyttig både for dype dykk og for å utforske grunnere farvann, som 30 meter og til og med 0-8 meter, hvor Runde Forsking har undersøkt sjøgressenger. Denne teknologien styrker deres evne til å studere og beskytte disse varierte marine miljøene.
Selv om dykkere er en flott ressurs for forskningsformål, kan de bare være nede i begrenset tid og på begrensede dyp. Og det er da kommer Blueye til nytte for å kunne undersøke større områder over lengre tid." - Ørjan S. Vabø, Marinbiolog, Runde Forsking.
Blueye ROV samler inn data om forekomsten av kaldtvannskoraller
Så langt har Runde Forsking samlet inn data om forekomsten av kaldtvannskoraller for å studere artene som lever i korallskapte habitater og fastslå deres dybdeområder og miljøfaktorer i Rovdefjorden og Storfjorden. Fiskere finner av og til koraller i nettene sine, men allikevel var omfanget av koraller stort sett ukjent.
Ved hjelp av Blueye ROVen bekreftet de den utbredte forekomsten av koraller i fjordene. Denne oppdagelsen har, i tillegg til å plassere korallhabitater på kart for enklere forvaltning, gitt Runde Forsking verdifull data og innsikt i ulike miljøvariabler som kan hjelpe til med å identifisere potensielle korallhabitater gjennom modellering. For eksempel har de nå tilleggsinformasjon om dybden, skråningene og terrengtypene der koraller trives, samt detaljerte sedimenttyper, som er avgjørende for fremtidig modelleringsarbeid. I tillegg kan modeller som gir informasjon om strømhastighet og strømningsregimer, hentes ut fra lokaliteter der koraller ble observert, noe som gir informasjon om disse forholdene også.
Disse funnene gjør det mulig for Runde Forsking å lage mer nøyaktige estimater og forbedre evnen til å lokalisere koraller før de drar ut på forskningsoppdrag. Ved å forbedre metodene sine og øke kunnskapen kan de videre styrke forståelsen og beskyttelsen av disse viktige marine økosystemene.
Ved å bruke Blueye ROV kunne vi dra ut og faktisk bekrefte at det var mange koraller spredt over hele fjorden." - Ørjan S. Vabø, Marinbiolog, Runde Forsking.
Kostnadseffektiv korallkartlegging ved å bruke en Blueye ROV
Runde Forsking har benyttet Blueye ROVer til sine kartleggingsprosjekter av koraller. Før de hadde prøvd Blueye ROVen hadde Runde Forsking hørt positive omtaler om Blueye, og da spesielt om brukervennligheten til dronen. De hadde et møte med representanter fra Blueye, som ga de en innføring i drone-bruken, noe som videre førte til at Runde Forsking ville prøve ut undervannsdronen for sine kartleggingsbehov.
Det kan koste flere hundre tusen norske kroner å gjennomføre en omfattende undersøkelse for å lokalisere koraller. Runde Forsking reduserte imidlertid kostnadene ved å bruke en Blueye ROV. Blueye tilbyr en kostnadseffektiv løsning for å kunne identifisere forekomster av koraller på dyp ned til 250 meter. Dette er en god balanse mellom kostnad og datakvalitet, noe som gjør Blueye ROVen til et effektiv verktøy for deres forskning.
Vi har hørt positive tilbakemeldinger om Blueye tidligere, og folk har sagt at det er enkelt å styre den." - Ørjan S. Vabø, Marinbiolog, Runde Forsking.
Brukervennligheten og allsidigheten til en Blueye ROV
Vabø sier at å bruke en Blueye ROV er svært enkelt, selv for noen uten tidligere erfaring. Den er lett å koble opp og kjøre, med brukervennlige funksjoner som auto-heading for å opprettholde retningen. Denne funksjonen viste seg særlig nyttig når Runde Forsking navigerte opp de bratte sidene av fjordryggene.
Runde Forsking brukte en 300-meters kabel, som satte deres dybdegrense, men å følge fjordryggene med Blueye ROVen var ikke noe problem når været var fint og strømmen svak. De manøvrerte undervannsdronen langs havbunnen mens de fulgte med båten, noe som gjorde prosessen sømløs.
Runde Forsking har vært svært fornøyd med Blueye ROVens ytelse og brukervennlighet når det kommer til deres forskningsbehov.
Vi har vært fornøyde med hvordan ROVen har prestert." - Ørjan S. Vabø, Marinbiolog, Runde Forsking.
Neste steg i forskningen
Runde Forsking har som mål å utvide kartleggingen av naturlige habitater med et fokus på sårbare områder og overvåking av miljøforhold. Dette inkluderer å studere hvordan distribusjonen av vanlige arter i grunne og dype farvann endrer seg på grunn av miljøfaktorer. Runde Forsking planlegger å gjennomføre mer eksperimentell forskning på sårbare økosystemer for å overvåke deres respons på menneskelig påvirkning og klimaendringer. Dette er et viktig interesseområde for dem.
Blueye ROVen er et uvurderlig verktøy i disse oppdragene, da den hjelper til med direkte kartlegging av habitater og eksperimentell forskning. Runde Forsking ser frem til å utnytte undervannsdronens evner for å videreutvikle sin forståelse og beskyttelse av marine miljøer.