Slik kan ROV-er hjelpe Politiet å lokalisere bevismateriale

onsdag 4. september 2024 / Blueye kontoret

Mange etterforskningsoppdrag, spesielt de som involverer savnede personer eller bevismateriale som ligger under vann, krever søk med dykkere eller bruk av undervannsteknologi. Slike hendelser skjer sjeldent daglig, men når uhellet først er ute eller noe kriminelt har funnet sted, så er det viktig at Politiet og Brannvesenet har tilgang til de nødvendige ressursene.

For å øke effektiviteten og nøyaktigheten til søk- og redningsoppdrag (SAR), har ROV-er blitt et viktig verktøy. Viktigheten fikk vi nylig demonstrert, da det lokale Politiet i Trondheim tok i bruk en Blueye ROV til å søke etter bevismateriale de mistenkte lå på bunnen av havnebassenget på Solsiden. Denne historien ble først publisert i Adressa.

Søker etter bevismateriale ved hjelp av ROV

Natt til 11. august skjedde det en alvorlig forbrytelse i Trondheim. Tre menn i 20-årene ble siktet og holdt i varetekt for drapsforsøk etter en knivstikkingshendelse. Som en del av den pågående etterforskningen, lette politiet etter et våpen som mistenkes å være knyttet til forbrytelsen.

Faksimile: Adressa nyheter.

Vi søker etter objekter med en undervannsdrone.

- John R. Sødahl Furunes, Politiadvokat. Først sitert i Adressavisen.

Trondheims-politiet brukte en Blueye ROV til dette kritiske søket. Morgenen den 20. august kunne de bekrefte at de hadde funnet en kniv som kan knyttes til forbrytelsen, som siden har blitt sendt til rettsmedisinsk.

Faksimile: Adressa nyheter.

Menneskelige levninger oppdaget av forskere ved innsjøen i Savalen

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), Johanna Järnegren og Silje Margrethe Nessjø Larsen, gjorde et oppsiktsvekkende funn da de kartla fiskegyteområder for røye ved Savalen. Til å begynne med forvekslet de det de så på opptaket med Blueye ROV med en søppelsekk, men ble sjokkert da de fant en regnfrakk og gummistøvler som inneholdt beinrester.

Johanna Järnegren and Silje Margrethe Nessjø Larsen found the remains in Savalen. Foto: Naina Helén Jåma, VG news

Dette funnet har vekket minner i lokalsamfunnet, spesielt for 84 år gamle Jarle Tronslien. Han minner en tragisk hendelse i 1957 da et ektepar fra Oslo druknet i sjøen. Til tross for omstendig søk var det bare kvinnens kropp som ble gjenfunnet på det tidspunktet.

Jeg tenkte umiddelbart på det druknede paret. Det er fullt mulig å tro at det kan være den personen, men jeg vet ikke.
- Jarle Tronslien som fortalt til VG Nyheter.

Blueye X3 ROV-en som i utgangspunktet ble brukt i forskningssammenheng var utstyrt med laser og Subsonos-tag for posisjonering og størrelsesmåling. Politiet har mottatt materiale fra de to forskerne, og levningene er sendt til Kriminalteknisk institutt for identifikasjon.

Blueye X3 – Et viktig verktøy for undervannsundersøkelser

Eksemplene over viser at det ikke er noen tvil i at ROV-er er et godt støtteverktøy for søk- og redningsteam. Blueye X3, utstyrt med sonar, forbedrer muligheten til å navigere samt lokalisere objekter i grumsete eller dype vann, hvor sikten kan være begrenset. Det finnes forskjellige sonarer som kan integreres med X3 ROV. Du kan lese om det her.

Video av bilfunn ved bruk av Micron Gemini sonar.