Slik bruker Kystvakten ROV teknologi til kritiske operasjoner

fredag 11. oktober 2024 / Blueye kontoret

Kystvakten, en del av Sjøforsvaret, bruker banebrytende ROV-teknologi fra Blueye Robotics til å forbedre effektiviteten og sikkerheten under maritime operasjoner. Ombord på KV Bjørnøya, en av Kystvaktens nyeste fartøy, gjør mannskapet fremskritt i bruken av fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) til en rekke kritiske oppgaver. Vi møtte et av mannskapets medlemmer på KV Bjørnøya for å lære mer om Kystvaktens oppdrag med Blueye X3 ROV.

Erik Johansen er 2. maskinist på KV Bjørnøya og har spilt en viktig rolle i å integrere Blueye ROVer i daglige operasjoner. I tillegg til sine ingeniøroppgaver er Johansen en av dronepilotene som har ansvaret for å opererer Blueye ROVen, noe som understreker de allsidige rollene kystvaktspersonellet påtar seg. Hans ansvarsområder inkluderer også opplæring av nye besetningsmedlemmer i brannsikkerhet, førstehjelp og ekstern beredskap.

Selv om Blueye ROVen nylig ble en del av KV Bjørnøyas verktøykasse, har den allerede vist seg å være uvurderlig.

Vi har bare hatt den i noen måneder, men vi har brukt den til viktige oppgaver, inkludert inspeksjon av skader på vårt eget skip. ROVen har hjulpet oss med å identifisere problemer og få dem løst raskt.
- Erik Johansen, 2. maskinist på KV Bjørnøya

Muligheten til å gjennomføre undervannsinspeksjoner har redusert behovet for dykkere, noe som forbedrer sikkerheten og effektiviteten i farlige situasjoner.

2. maskinist på KV Bjørnøya, Erik Johansen. Foto: Blueye Robotics

Kystvakten har trent flere piloter til å operere ROVen, slik at den alltid er tilgjengelig. På Johansens vakt alene er det fire til fem kvalifiserte piloter, og det andre skiftet har sitt eget team av operatører. Dette sikrer at dronen kan settes i drift på et øyeblikk, enten skipet er til kai eller til sjøs.

Intervju med Erik Johansen på KV Bjørnøya

Kystvakten hentet opp person fra en fiskebåt på 100 meters dyp

Johansen forteller om noen av de mest imponerende oppgavene som Kystvakten har utført med ROVen, inkludert et dypt dykk ned til 100 meter for å bistå med å hente opp en person fra en fiskebåt. "Det var ganske spektakulært," bemerker han, og fremhever dronens potensial for bergingsoperasjoner. ROVen blir også brukt til skroginspeksjoner i samarbeid med Tollvesenet, samt for å undersøke skip med propeller som har viklet seg inn i fiskegarn.

En av de viktigste fordelene med å bruke Blueye ROVen er muligheten til å skåne dykkere fra farlige undervannsoppdrag. Dronens allsidighet og brukervennlighet gjør den til et verdifullt verktøy for både rutineinspeksjoner og nødsituasjoner.

Blueye-ansatt tester Blueprint Subsea Oculus m750d på en Blueye Robust Håndkontroller. Foto: Blueye Robotics

Innføringen av Blueye ROV representerer et betydelig fremskritt for Kystvaktens operasjonelle evner. Johansen og hans team ser frem til å fortsette å utforske potensialet til undervannsdronen, som kan brukes til et bredt spekter av oppgaver - både for vedlikehold av eget fartøy og for å hjelpe andre i nød til sjøs.

Vi er veldig fornøyd med å ha Blueye ombord. Det er et fantastisk verktøy, og vi er begeistret for å ha den som en del av vårt utstyr.
- Erik Johansen, 2. maskinist på KV Bjørnøya

Integreringen av denne banebrytende teknologien gjenspeiler Kystvaktens engasjement for innovasjon, sikkerhet og operasjonell dyktighet i arbeidet med å beskytte nasjonens farvann.

KV Bjørnøyas Blueye X3 ROV. Foto: Blueye Robotics