Prosjektet vil forberede NTNUs AUV REMUS 100 for arktiske operasjoner for “ice management” og for å samle erfaring og data til å utvikle algoritmer for å kartlegge isen. Ice management er aktiviteter som gjennomføres for å oppdage, måle og unngå sammenstøt med is. Isstrukturer er størst under vann – det er derfor viktig å kartlegge dem fra undersiden.
Dataene som samles inn skal også brukes i FAABulous prosjektet for å se på oppblomstring av isalger og deres rolle i et endret klima.
Det arktiske miljøet endres veldig raskt – det har komplekse og dårlig forståtte konsekvenser for det arktiske marine økosystemet. Lysforholdene endres av redusert tykkelse og mengde på isen. Havforsuring forårsaket av økte CO2 utslitt representerer endrede forhold for livet i havet i arktis. Den økende temperaturen i havet bringer med seg nye arter. Alt det kan endre forholdene i Barentshavet. Prosjektet ser spesielt på næringstilgangen i forbindelse med våroppblomstring av isalger som har stor betydning for hele økosystemet.