Undervannsrobotikk og Polarnatt-biologi

torsdag 12. januar 2017 / Ny-Ålesund, Svalbard, Norge

Januar 2017 var Blueye PioneerOne i Ny-Ålesund, Svalbard, (78°55 N) for å bli benyttet i faget "Underwater Robotics and Polar Night Biology" arrangert av Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Studentene lærte hvordan å bruke morderne robotikk til undersøkelser under vann. Vitenskapelige emner som ble dekket i faget var bl.a hvordan livet i Arktis tilpasser seg de svake lysforholdene i mørketiden.Effektene av stigende globale temperaturer er tydelige på Svalbard og vi ser at Atlanterhavsarter ofte tar erstatter de opprinnelige arktiske artene.

Farkoster fra AUR-Lab på NTNU, Tallinn University of Technology og ikke minst Blueye Robotics ble sjøsatt for å kartlegge og overvåke arter på havbunnen og vannsøylen.

Blueye dykker for å filme den arktisk tarearten Laminaria Solindongula og blåskjell

Leter etter nye arter i Arktis

Foto: Martin Ludvigsen

Blueye PioneerOne og en annen undervannsfarkost dykker for å filme den arktiske tarearten Laminaria Solindongula og blåskjell. Blåskjell ble observert på Svalbard i 2004 for første gang på tusen år, en konsekvens av global oppvarming og stigende havtemperaturer.

Hjelmmaneten (Periphylla periphylla)

Hjelmmaneten (Periphylla periphylla)

Dette er den første observasjonen av Periphylla periphylla på Svalbard. Foto: Geir Johnsen

Studentene gjorde nye oppdagelser i løpet av sine undersøkelser på Ny-Ålesund. Hjelmmaneten (Periphylla periphylla) ble observert for første gang på Svalbard!

Etter hvert som temperaturene stiger oppdages stadig nye arter i Arktis

En Auke jakter i lyset fra Blueye PioneerOne

Auke som jakter

En Auke benytter seg av lyset til Blueye PioneerOne til å jakte på små krepsdyr som tiltrekkes av lyset. Foto: Tallinn University of Technology International

Lokasjon

Ny-Ålesund, Svalbard, Norge