Turen gikk til Børsabergan, en halv time fra Trondheim for å teste vår nye drone i sjøen. Sammen med dykkere fra Draugen Froskemannklubb var det enkelt å lokalisere vraket ca 40 meter fra land, som også er lett tilgjenelig med bil. Vraket strekker seg fra 25 til 44 meters dybde. Lite er kjent om vraket i Børsa. I følge rykter sank lekteren under utbygging av gamleveien mellom Buvika og Børsa, da en stor steinblokk lagde hull i skutesiden under lasting. Lekteren sank trolig raskt og ligger fortsatt rett ved restene av Bakløkk-kaia. Lekteren er et av de mest populære dykkemålene i Trondhjemsfjorden siden det er godt bevart og lett å nå fra land.
Lekteren har et flott ratt som står på ca 25 meters dybde. Ved å følge lyktene til dykkerne var det enkelt å finne fram. Etter at styrhuset var ferdig utforsket fortsatt vi videre ned på vraket og endte opp i baugen på 44 meters dybde.
Om sider hadde dykkerne bruk opp bunntid og luft, mens undervannsdronen kunne fortsette videre ned i dypet. Da vi nærmet oss 80 meter fant vi en langfingerkreps (Munida rugosa) på berget. Den benyttet muligheten til å få seg en matbit fra alle de små rekene som ble tiltrukket av lyset til undervannsdronen.
Vi fortsatte videre ned i dypet, og fikk nesten følelsen av å være i verdensrommet når partiklene fløy forbi kameraet.
På 100 meter dyp traff vi bunnen. Det var som å lande på en annen planet.
Mudderbunnen var som et grått månelandskap. Plutselig dukket en Svarthå (Etmopterus spinax) opp i bildet, men med sine kvikke bevegelser klarte vi ikke holde følge. Kort etter kom en nydelig Havmus (Chimaera monstrosa) glidende inn i bildet.
Med rolige bevegelser fløy fisken gjennom vannet, og takket være manuvrerbarheten til Blueye Pioneer klarte vi holde følge filme havmusa mens den glir videre ned i dypet. Dette kan du se i filmen nedenfor.