Haidykking utenfor Jærkysten

fredag 23. juni 2017 / Jærkysten, Rogaland

Hvert år i månedskiftet juni/juli samles pigghå i store stimer i tareskogen utenfor Jærkysten i Rogaland. Denne begivenheten byr på en unik mulighet for dykkere å komme nære disse flotte men utrydningstruede haiene.

Etter en vellykket tur i fjor sommer reiste Hege og jeg til Stavanger igjen med håp om å få dykket med haiene, og kanskje til og med få filmet de med Blueye Pioneer undervannsdronen.

Uheldigvis hadde vi ikke været på vår side, og vinden blåste opp i stiv kuling noe som begrenset tiden vi fikk ute på sjøen. Vi fikk heldigvis et glimt av haiene, og de dagene vi ikke dykket utenfor Jærkysten fikk vi fin dykking på andre mindre værutsatte steder.

Det har vært en årlig begivenhet å dykke med pigghåene som samler seg i tareskogen utenfor Jærkysten siden femonenet ble oppdaget i 2011. I år ble vi med organisasjonen Hjelp Havets Haier på deres årlige tur for å observere og dokumentere haiene.

På vei ut til første dykk forlot vi Reve havn i nydelig sommervær. Haiene er normalt spredt over et stort område, og man må ha litt flaks og tålmodighet for å lokalisere haiene. Havbunnen er forholdsvis flat med lite kjennemerker, og det er ofte ganske sterk strøm i området. Dykkingen er derfor organisert slik at man går ned langs ankerlina og dykker slik at man har denne innenfor synsvidde for å unngå å svømme seg bort. For å øke sjansene for å se haiene henges et nett med agn i ankerlinen. Deretter er det bare å vente tålmodig på at haiene skal fange opp lukten.

Spiny Dogfish with Blueye software developer Jonas in the background
Pigghå i forgrunnen, med Blueye software utvikler Jonas Follesø i bakgrunnen. Nettet som henger fra lina inneholder agn som brukes til å lokke haiene nærmere. Foto: Hege Røkenes

På første dykk så vi kun en enslig hai som kom inn og sirklet rundt agnet et par ganger før den forsvant tilbake inn i tareskogen. På andre dykk flyttet vi agnet lengre ut i håp om å tiltrekke oss flere haier. Ut over dagen økte både vind og strøm på, men vi fikk gjennomført dykk nummer to som planlagt. Denne gangen var vi mer heldige, og fikk 3-4 haier som kom nært og holdt seg rundt agnet i over 20 minutter.

Pigghåen er en ufarlig mellomstor haiart, som blir maksimalt 160-200 cm stor. Det er den vanligste haien i Norske farvann. De begynner å reprodusere seg i 10-15 års aldere, og bærer på ungene i 22 måneder (lenger enn en elefant) før de føder 4-20 fullt utviklede miniatyrhaier. Den trege reproduksjonsevnen gjør de sårbare for overfiske, og i Norge er de klassifisert som sterkt truet og all målrettet fiske mot arten er forbudt.

Pigghå  (Squalus acanthias)
Pigghåen er en ufarlig hai som blir maksimalt 160-200 cm (normalt mellom 50-100 cm). Foto: Hege Røkenes

Ut over dagen fortsatte vinden, bølgene og strømmen å øke, så vi konkluderte med at det ikke var forsvarlige forhold til å gjennomføre det tredje dykket. De neste dagene ble været værre med vind som blåste stiv kuling, så desverre fikk vi ikke mulighet til å gjøre et haidykk med undervannsdronen.

På grunn av de vanskelige forholdene måtte vi dykke på mindre værutsatte områder de neste dagene. Vi fikk gjort noen flotte dykk i Lysefjorden, hvor vi fikk se de store muddersjørosene (Bolocera tuediae) som vokser på de bratte veggene. Jeg dykket digitalt med Blueye Pioneer, og fulgte med dykkerne ned i dypet.

Sjøsetting av Blueye Pioneer i Lysefjorden
Sjøsetting av Blueye Pioneer undervannsdrone fra land i Lysefjorden. Foto: Hege Røkenes

Under oppholdet i Stavanger bodde vi på klubbhuset til Stavanger Dykkerklubb, som ligger like ved vannkanten i Pyntesundet. Den lokale dykkeplassen byr på fin dykking nære Stavanger sentrum. Her ligger det noen små vrak, og det er mye spennende og variert dyreliv på bunnen.

Vidar Skålevik som står bak nettstedet wedive.no har fem ganger vunnet NM i undervannsfoto. Han ble med undervannsdronen på et dykk i Pyntesundet.

Vidar dykker i Pyntesundet
Blueye Pioneer undervannsdronen sammen med Vidar Skålevik under dykk i Pyntesundet utenfor klubbhuset til Stavanger Dykkerklubb. Foto: Blueye Pioneer

På dykket så vi nærmere på husvraket som ligger midt i sundet, samt pilarene fra kaianlegget. Vi gleder oss til å se bilder og filmer fra dykket når det er klart på wedive.no!

Vidar and Jonas etter dykket
Vidar og Jonas etter et vellykket dykk i Pyntesundet. Foto: Hege Røkenes

Selv om vi ikke lyktes å filme pigghå ved hjelp av undervannsdronen var det en vellykket tur hvor vi fikk gjort mye nyttig testing. Vi fikk og verdifull tilbakemelding fra flere i dykkemiljøet i Stavanger. Vi satser på å komme tilbake neste år med en produksjonsmodell av Blueye Pioneer, og da håper vi været er på vår side!

Lokasjon

Jærkysten, Rogaland