Forskningstokt med droner på Great Barrier Reef

fredag 3. november 2017 / Great Barrier Reef, Australia

Korallrev danner grunnlaget for marint liv. Nå er koraller verden over truet av stress fra stigende temperaturer i havet og bleking. På Great Barrier Reef - verdens største korallrev - har en gruppe forskere lagt ut på en 21 dagers ekspedisjon for å utforske revets fjerne og mindre tilgjengelige områder.

Å kartlegge disse områdene er viktig for å forstå tilstanden til korallene, og for å finne ut hvilke arter som tåler ytre påvirkning bedre enn andre.

For å støtte dette viktige arbeidet har vi donert en av Blueyes prototyper som vil forenkle arbeidet betydelig! Christine reiste ned i november for å overrekke undervannsdronen, og å lære mer om forskningsarbeidet de utfører.

Denne ekspedisjonen er den første av flere den kommende tiden.

Dr. Dean Miller leder forsknignsgruppen, Great Barrier Reef Legacy, og er en kjent fotograf og ekspedisjonsleder med doktorgrad innen marinbiologi. Han tok kontakt med Blueye, og forklarte - full av entusiasme - planene for ekspedisjonen i november. Det viste seg at Great Barrier Reef Legacy disponerer det eneste uavhengige forskningskipet på Greaf Barrier reef, og at forskningen de gjør er folkefinansiert av organisasjoner og privatpersoner.

Tidlig november reiste jeg dermed til Port Douglas med en av våre tidligere prototyper under armen. Det skulle bli utrolig spennende å se hvordan de kunne bruke dronen i arbeidet sitt, og å lære mer om prosjektet. Planen var å tilbringe to dager ute på revet sammen med teamet, og sørge for at alle potensielle spørsmål var besvart før jeg overlot dronen til dem.

Kvelden jeg landet i Cairns traff jeg teamet for en gjennomgang av dagene som skulle komme. Direktør for forskningen, John Rumney, fortalte fra sine erfaringer ute på revet og jeg gledet meg voldsomt til å se et helt annet marint liv enn hva jeg er vant med fra norskekysten! Så gjaldt det å pakke alt klart og sørge for at alle enheter var ladet for timesvis med dykk; undervannsdronen, bøyen, kontroller og iPad + iPhone.

Dagen etter startet med en teknisk gjennomgang ombord. Dean og Jake fulgte nøye med, og skjønte raskt at dette var enkelt!

Christine forklarer kontrollfunksjonene til undervannsdronen Foto: Christine Spiten

Så var vi klare for første dykk!

Dean Miller og Jake med Pioneer i vannet for første gang!
Foto: Christine Spiten

Vi var heldige med gode dykkeforhold og relativt god sikt under de rolige bølgene. Fantastisk å dykke i vann der det var naturlig lys ned til flere ti-talls meters dyp! På grunn av kraftig sollys, valgte gutta å bruke Blueyes digitale dykkemaske for å unngå refleksjoner i skjermen. Man får med én gang en slags spill-følelse når man bruker denne masken, så plutselig var jobben gjort til en lek!

Etter kort tid var både Jake og Dean proffe Blueye Pionerer!

Overraskende god kontroll! ..og fisken ser ikke ut til å bli forstyrret.

Undervannsdronen utforsker korallene

I området vi utforsket, var korallene stort sett friske, bortsett fra noen få steder med forekomster av bleking. Likevel, ifølge NOAAs siste rapport her som kan leses i korte utdrag i magasinet, The Guardian, vil de kommende månedene være den tredje sommeren på rad med masse-bleking av Great Barrier Reef. Det er skremmende fordi korallene ikke får sjansen til å gjenoppbygge seg.

"Vi vil identifisere og forstå korallartene som kan overleve disse eventene av bleking, og dermed ha mye bedre underlag for å kunne beslutte hvor vi skal legge innsatsen og ressursene for å restaurere revet," Dr. Miller.

Mens ekspedisjonen pågikk, gjorde forskningsteamet en utmerket jobb i å holde alle følgere og presse oppdatert på fremgangen og spennende funn de gjorde underveis. Ett av dem var en koralltype som aldri før har vært oppdaget - og den første nye arten oppdaget på over 30 år!

Charlie Veron, Dean og John viser frem den nye korallen de har oppdaget.
Foto: Great Barrier Reef Legacy

Ombord i ekspedisjonsskipet var Charlie Veron, kjent som korallenes Gudfar, og oppdageren av omlag 20 prosent av verdens korallarter!

Vi gleder oss til å se hva denne gjengen gjør med undervannsdronen Blueye Pioneer fremover - og ønsker dem all lykke til med formidle og verne om The Great Barrier Reef. Som de selv sier; no barriers are too great to save the reef!

Lyst til å lese flere historier? Få full oversikt over våre turer ut med undervannsdronen her.

Lokasjon

Great Barrier Reef, Australia