Olje og gass-feltet Njord har vært aktiv i perioden 1997 til 2016. I dag går plattformen Njord A og lagringsfartøyet Njord Bravo igjennom store oppgraderinger for å forlenge livstiden. Det er til en del av dette vedlikeholdsprosjektet at Global Maritime har benyttet undervannsdroner fra Blueye, slik at Njord er klar for operasjon igjen i 2020.
Operasjonen Global Maritime har vært en del av er å sjøsette en STL bøye samt tilkobling av 8 x 100 m lange wiresegmenter til bøyen. Dette ble gjort ved en kai i Kristiansund, på grunt vann.
Ettersom disse wiresegmentene er 100 meter lange var det nødvendig å legge disse i en bue ute i vannet for å få plass. For å følge med på denne prosessen, uten at wirene la seg i krøll eller traff havbunenn, fikk de god nytte av undervannsdroner. Uten god oversikt under vann ville disse wiresegmentene kunne laget krøll når de ble overført til ankerhåndteringsfartøyene for uttauing til Njord feltet.
Vi var helt avhengige av å ha øyne under vann for å følge med på prosessen. Uten undervannsdronene måtte vi ha hatt et helt crew av industrielle ROV-piloter eller dykkere. Dette hadde mest sannsynlig vært mer kostbart og mindre fleksibel enn ved bruk av Blueye dronen. - Eivind Dysvik, Global Maritime
Fordeler ved bruk av undervannsdroner for visuelle inspeksjoner:
- HD kamera med videoopptak
- Auto-dybde og auto-heading funsjoner gjør det mulig å holde dronen stabil i vannet
- Muligheten til å dele inspeksjoner live på flere enheter med Blueye Dive Buddy App
- 3300 lumen LED lys for inspeksjoner på dypet
- Dykk ned til 150 m
- Spar tid på å ta i bruk dine egne øyne under overflaten